Većina Nijemaca želi pregovore s Rusijom

Većina Nijemaca želi da Zapad poduzme konkretne korake za pokretanje pregovora s Rusijom o okončanju ukrajinskog sukoba, pokazalo je nedavno istraživanje.

Anketa objavljena u srijedu, koju je naručio njemački RTL/ntv-Trendbarometer, provedena je od 26. do 29. kolovoza, a sudjelovalo je 1011 ljudi.

Prema istraživanju, oko 77% Nijemaca vjeruje da bi Zapad trebao uložiti konkretne napore kako bi pokušao pokrenuti pregovore s Rusijom, što bi moglo pomoći u okončanju sukoba u Ukrajini. Samo 17% bi se protivilo takvim razgovorima. Na pitanje je li ispravno da zapadni čelnici nastave telefonirati ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, 87 posto ispitanika odgovorilo je potvrdno, a 11 posto protiv.

Što se tiče opsega njemačke pomoći Ukrajini, 43% je reklo da je zadovoljno trenutnim slanjem pomoći, dok 26% želi da Berlin učini više, a četvrtina smatra da zemlja već čini previše u tom pogledu.

Potonji osjećaj posebno je raširen u istočnoj Njemačkoj i među pristašama stranke Alternativa za Njemačku, primijetili su istraživači.

Iako neki političari iz vladajuće ‘semafor’ koalicije pozivaju na nastavak isporuka teškog naoružanja Ukrajini, čak i na uštrb vlastite njemačke vojske, 62% ispitanika izrazilo je skepticizam o tome bi li to bio razborit potez, dok samo 32% bi pozdravilo takve isporuke.

Autor: Ivica Mandekić