Većina pobunjenika koji se i dalje bore u Siriji su stranci

a-free-syrian-army-fighter-in-2012-ap-640x480

Većina džihadista koji se i dalje bore protiv sirijskog režima su stranci, stoji u izvješću sirijskih obavještajnih službi. U većini žarišta, poput Aleppa, okolici Damaska i Deraae, vladini pregovarački timovi uspjeli su dogovoriti primirje i prekid sukoba sa lokalnim vođama u zamjenu za amnestiju za pobunjenike.

Oni koji inzistiraju na daljnjoj borbi i ne pristaju na pregovore su strani borci iz Čečenije, Saudijske Arabije, Egipta, Francuske, Belgije i sjevernoafričkih zemalja. Oni ne odustaju od svojih aktivnosti „ne samo zato jer žele širiti teror i kaos, već i zato jer žele koristiti Siriju kao bazu za njihovu globalnu terorističku kampanju“.

Sirijski obavještajci koji su ispitivali zarobljene pobunjenike, predali su dobivene informacije o mogućim napadima svojim kolegama u drugim zemljama, primarno Francuskoj, Belgiji, Rusiji, Nizozemskoj i Njemačkoj.

Sirijski izvori također kritiziraju ulogu Turske, koja unatoč svojoj službenoj poziciji, koja je neprijateljska prema ISIL-u, dopušta džihadističkim islamistima iz raznih zemalja ulazak u Siriju.

Velik broj džihadističkih terorista ušao je u našu zemlju preko Turske, taj broj se smanjuje, ali ne zahvaljujući turskoj strani. Upravo suprotno, turska vojna akcija u pograničnom području, navodno usmjerena protiv ISIL-a, omogućava drugim teroristima, koji pripadaju Al Qaedi i sličnim organizacijama, da uđu u Siriju i uzdaju se u tursku potporu u stvaranju terorističke infrastrukture, koja će posljedično pokušati destabilizirati Siriju i druge zemlje u regiji.

Izvor: Breitbart