Većina Rusa podržava okretanje prema Istoku

Foto: Associated Press

Velika većina Rusa podržava politiku Moskve koja daje prednost razvoju veza sa zemljama globalnog Istoka, a ne Zapada, pokazuje novo istraživanje državnog Ruskog centra za istraživanje javnog mnijenja (WCIOM).

Nalazi istraživanja, provedenog u suradnji s dnevnikom Kommersant, objavljeni su u srijedu. Samo ispitivanje provedeno je krajem kolovoza, uzorkovanjem mišljenja 1.600 nasumično odabranih ruskih državljana.

Oko 67% ispitanika odobrava politiku “okretanja prema istoku”, a samo 11% je protiv. Daljnjih 15% ostaje ravnodušno prema trenutnoj velikoj promjeni ruske vanjske politike, dok ostali ispitanici nisu dali nikakvo mišljenje o ovom pitanju, pokazuju rezultati ankete.

Oko 65% onih koji su podržavali ili bili ravnodušni prema “zaokretu prema istoku” smatra da je najbolji način da se to postigne razvojem trgovinskih i gospodarskih veza, velikim investicijskim projektima, stvaranjem zajedničkih poduzeća i sl. Turizam i znanstvena suradnja također se smatraju važnim pristupima za postizanje cilja, a takve aktivnosti podupire 36%, odnosno 32% ispitanika.

Istodobno, samo dio ispitanika smatra da su ruska i istočna kultura vrlo bliske. Oko 23% reklo je da se drastično razlikuju, dok je većina zauzela uravnoteženiji stav, navodeći da kulture imaju i zajedničke i različite značajke.