Dvadeset sedam republikanskih guvernera ili državnih odvjetnika obećali su da će se boriti protiv najnovije izvršne odredbe predsjednika Joea Bidena koja nalaže da više od 80 milijuna privatnih zaposlenika primi cijepljenje protiv COVID-19 ili se podvrgne tjednom testiranju ili će u suprotnom njihov poslodavac biti kažnjen.

Izvršna odredba upućuje Ured za sigurnost i zdravlje (OSHA) Ministarstva rada SAD-a da zahtijeva od privatnih tvrtki s više od 100 zaposlenika da njihovi radnici dobiju obje doze cjepiva protiv COVID-19 ili da se podvrgnu tjednom testiranju. Nepoštivanje bi dovelo do kazni od 14.000 USD po prekršaju.

Guverneri koji su izrazili protivljenje su oni iz Arizone, Alabame, Aljaske, Arkansasa, Floride, Georgije, Idaha, Indiane, Iowe, Kansasa, Missourija, Mississippija, Montane, Nebraske, New Hampshirea, Sjeverne Dakote, Ohija, Oklahome, Južne Karoline, Južne Dakota, Tennesseeja, Teksasa, Utah, Zapadne Virginie i Wyominga.

Državni odvjetnici iz država s demokratskim guvernerima koji su se također zavjetovali da će se boriti su glavni državni odvjetnik Kentuckyja Daniel Cameron i Louisiane Jeff Landry.