Istraživanje koje je provelo sveučilište Oxford pokazalo je da vegani imaju 43 posto veću vjerojatnost za prijelom kostiju od osoba koje jedu meso.

Istraživanje je pratilo 55.000 osoba, mesojeda, vegetarijanaca, vegana, te ljudi koji jedu isključivo ribu umjesto mesa. Istraživanje je trajalo 18 godina.

Prema dobivenim podacima, peskatarijanci (osobe koje umjesto mesa jedu ribu i morske plodove) i vegetarijanci imali su 25 posto veću učestalost prijeloma kukova od mesojeda, dok je kod vegana, znači ljudi koji ne jedu nikakve proizvode životinjskog porijekla, ta učestalost porasla za više od duplo, točnije 2,3 puta.

Tammy Tong, vodeća autorica istraživanja, rekla je da je povećana lomljivost kostiju bila rezultat slabijeg unosa kalcija i proteina.

Otkrili smo da vegani imaju znatno veću vjerojatnost od lomova kostiju općenito, u odnosu na osobe koje su jele meso.

Njemački institut za procjenu rizika je ovaj mjesec objavio istraživanje koje je pokazalo da trećina vegana ima znatno nižu razinu joda, razinu koju Svjetska zdravstvena organizacija smatra „ozbiljnim deficitom“.

Nizozemsko istraživanje iz 2019. godine sa sveučilišta Utrecht je pak pokazalo da vegani također proživljavaju gore mamurluke od mesojeda zbog nedostatka vitamina B3 i cinka u svojoj dijeti, koji su oboje nužni za probavljanje alkohola.