Vegani ne žele koristiti nove novčanice od 5 funti jer sadrže tragove životinjske masti

583d62f6c3618868148b4677

Vegani i vegetarijanci jako su se naljutili na Bank of England  nakon što su doznali da nova novčanica od 5 funti sadrži tragove životinjske masti.

Nova novčanica, koju je javnosti predstavio guverner Mark Carney, sadrži loj, koji se dobiva iz životinjske masti, najčešće goveđe, a često se koristi u proizvodnji sapuna i svijeća.

Više od 8.000 ljudi potpisalo je peticiju kojom zahtjevaju da Bank of England prestane koristiti proizvode životinjskog porijekla u proizvodnji novčanica.

U polimerima koji se koriste za izradu novih novčanica nalaze se tragovi loja“, potvrdila je Bank of England u službenoj izjavi.

U peticii, koja se polako kreće prema 9.000 potpisa, stoji: „Nove novčanice od 5 funti sadrže tragove životinjske masti u obliku loja. To je nedopustivo milijunima vegana i vegetarijanaca u Velikoj Britaniji. Mi zahtjevamo da prestanete koristiti životinjske sastojke u proizvodnji valute koju moramo koristiti.

Bank of England predstavila je svoju prvu novčanicu na bazi polimera, na kojoj se nalazi slika Winstona Churchilla, tvrdeći da je novi materijal čišći, sigurniji i črvršći.

Izvor: RT