Veganski vlasnici kućnih ljubimaca koji svoje pse i mačke hrane bezmesnim obrocima svjesno dovode u opasnost zdravlje životinja.

Psi i mačke su mesojedi, i to su uvijek bili, te nikad nisu bili prilagođeni drugačijoj prehrani. Uklanjanje mesa iz njihove prehrane može imati fatalne posljedice, upozoravaju veterinari.

Psi i mačke imaju kratak probavni sustav i vrlo brzo prerađuju meso, dok im je biljna prehrana problematična za probavljanje.

Mačke iz mesa dobivaju aminokiselinu taurin, koja je ključna za njihov život, a pored toga dobivaju arahidonsku kiselinu, arginin, te vitamine A i B.

Nedostatak ovih nutrijenata u mačjem organizmu može uzrokovati ozbiljne probleme poput zastoja srca, defektnog potomstva i problema s jetrom.

Psi su nešto bolje prilagođeni biljnoj prehrani, no nedovoljno da bi mogli živjeti bez mesa, njih također mogu zadesiti problemi sa zastojem srca.

Srećom, danas na tržištu postoje suplementi za kućne ljubimce koji su primorani hraniti se za po njih neprirodnim sastojcima.