Veganska prehrana može dovesti do mentalne zaostalosti djece

Danski liječnik Allan M. Lund, šef klinike Rigshospitalet iz Kopenhagena, upozorava da veganska prehrana može imati značajne posljedice, poput epilepsije i poremećaja u razvoju, posebno kod djece.

U Danskoj je zabilježen sve veći broj obitelji koje svoju djecu hrane veganskom dijetom. Problem je u tome što veganska prehrana nije prikladna za djecu u razvoju zbog nedostatka mnogih nutrijenata ključnih za adekvatan razvoj organizma. Rezultat toga je povećan broj djece na kliničkom liječenju zbog poremećaja u razvoju.

Takva prehrana može dovesti do razvoja raznih simptoma vezanih uz funkcioniranje mozga. Osim slabosti mišićnog tkiva i epilepsije, dugoročno može imati i posljedice na mentalni razvoj djeteta“, rekao je doktor Lund.

Lund napominje da se iz dječje prehrane ne smije u potpunosti izbaciti meso, jaja i mliječne proizvode bez da se prethodno konzultira liječnika ili nutricionista. Pored poremećaja u razvoju, neodgovorna i neprikladna dijeta može dovesti i do ozbiljnog nedostatka nutrijenata neophodnih za normalno funkcioniranje organizma, što je posebno izraženo kod djece u razvoju.