Vegetarijanstvo povećava opasnost od raka i srčanih problema?

Prema novom istraživanju, populacije koje su kroz generacije imale većinski vegetarijansku prehranu nose genetsku mutaciju koja znatno povećava opasnost od raka i srčanih bolesti.

Studija je pokazala da se genetska mutacija pojavljuje kako bi vegetarijancima olakšala absorbciju masnih kiselina iz biljaka. Međutim, ova prilagodba ima dodatne nuspojave povećanja proizvodnje arahidonske kiseline, koja uzrokuje upalne procese i rak.

U kombinaciji sa prehranom bogatom biljnim uljima, poput suncokretovog ulja, taj gen transformira masne kiseline u opasnu arahidonsku kiselinu. Ovo otkriće objašnjava prethodna istraživanja koja su ukazivala na to da je vegetarijanska populacija u 40% većoj opasnosti od raka debelog crijeva u odnosu na populaciju koja jede meso.

Istraživači sa sveučilišta Cornwell u SAD-u usporedili su genome vegetarijanske populacije iz dijela Indije sa tradicionalno mesojednom populacijom u Kanzasu te su uočili značajne genetske razlike.

Ljudi čiji preci su mahom bili vegetarijanci imaju veću vjerojatnost da njihova genetika brže metabolizira biljne masne kiseline“, kaže Tom Brenna, profesor sa Cornella. „Kod tih osoba, biljna ulja se pretvaraju u arahidonsku kiselinu, povećavajući opasnost od upalnih procesa koji su u korelaciji sa srčanim oboljenjima i rakom. Ta mutacija pojavila se u ljudskom genomu još davno, te se prenosila kroz generacije.

Kako bi problem bio još veći, mutacija onemogućava proizvodnju blagotvornih Omega 3 masnih kiselina koje štite od srčanih oboljenja. Mutacija je dobila ime rs66698963, te se nalazi u FADS2 genu koji kontrolira proizvodnju masnih kiselina u tijelu.

Istraživanje iz 2014. godine otkrilo je da vegetarijanska i veganska prehrana mogu uzrokovati smanjeni broj spermija. Mnogi vegetarijanci imaju problem sa unosom adekvatne količine proteina, željeza, vitamina D, vitamina B12 i kalcija, koji su neophodni za zdravlje. Jedna studija ukazala je na to da vegetarijanci imaju oko 5 posto manju gustoću minerala u kostima u odnosu na druge ljude.

Izvor: Oxford Journals