Velika Britanija: Samo 2% mladih muškaraca osjeća se muževno

Nedavno istraživanje među muškarcima u Velikoj Britaniji pokazalo je zapanjujuće rezultate glede toga kako tamošnji muškarci gledaju na svoju ulogu u društvu, te posebno na vlastitu muževnost, odnosno nedostatak iste.

S obzirom da je među britanskim muškarcima ispod 50 godina saomubojstvo postalo sve učestaliji fenomen, te uslijed činjenice da ima sve manje tradicionalnih uloga i na tržištu rada koje su povezivane isključivo s muškarcima, te samim time bile smatrane muževnim profesijama, zaključak istraživanja je muškarcima ne preostaje drugo nego da prihvate svoju iskonsku muževnost na drugačije načine, kao što su primjerice borilački sportovi.

Istraživanje je također pokazalo da upravi ti muškarci koji su u potpunosti prihvatili svoju muževnost, obično su najotvoreniji razgovoru o svojim osjećajima, što je i razumljivo s obzirom da oni otvoreno prihvaćaju svoj pravi identitet, te nemaju potrebu niti želju glumiti nešto za što nisu stvoreni da budu.

Istraživanje je pokazalo i veliku razliku u omjeru u kojem mlađe i starije generacije muškaraca prihvaćaju svoj muževni identitet.

Na ljestvici od 0 do 6, gdje 0 predstavlja potpunu muževnost, a 6 potpunu feminiziranost ili ženstvenost, samo 2 posto muškaraca u dobi od 18 do 24 godine definira sebe kao potpuno muževnima, u usporedbi s muškarcima starijima od 65 godina, koji se 56 posto tako identificira.

No generacijska razlika nije primjetljiva samo među muškarcima, već i među ženama. Samo 39 posto žena u dobi od 18 do 24 godine se smatra u potpunosti ženstvenima, dok je taj udio među ženama starijima od 65 godina čak 77 posto.

Što se tiče mladih, i žene i muškarci imaju negativno mišljenje o muževnosti, za razliku od starijih generacija. Štoviše, muškarci su veći kritičari muževnosti nego žene. Za razliku od toga, većina mladih muškaraca ima pozitivan pogled na ženstvenost (58 posto), čak više nego same žene (55 posto).