Velika Britanija: 41.000 osoba prošle godine zamijenila kuk ili koljeno zbog pretilosti

Foto: Suzanne Tucker

Više od 41.000 pretilih osoba, uključujući sedam tinejdžera, prošle godine su kao posljedica svoje težine, morali zamijeniti kuk ili koljeno. U Velikoj Britaniji je kroz proteklih 12 mjeseci kao posljedica pretilosti 25.577 pacijenata imalo je operaciju zamjene koljena, a 16.184 ih je prošlo operaciju zamjene kuka. među njima se našlo i sedam djevojaka u dobi između 15 i 19 godina.

Tam Fry, čelnik Nacionalnog foruma za pretilost izjavio je da je činjanica da se među njima nalaze i mlade djevojke „zastrašujuća“.

Nažalost, sve više odraslih i djece biti će podvrgavano operacijama zamjene zglobova u nadolazećim godinama“, dodao je Fry.

Statistike pokazuju da je broj pacijenata koji su podvrgnuti ovakvim operacijama strelovito u porastu. 2010. godine ta brojka bila je samo 6.191 godišnje, dok se sada popela na 41.761 u 2018. godini. Ovi pokazatelji nagnali su mnoge zdravstvene stručnjake da ponovno počnu tretirati pretilost kao bolest.

Pretilost je rastući problem, kako u Velikoj Britaniji, tako i diljem svijeta, procjena je da će u toj zemlji do 2045. godine polovica populacije biti pretila, dok se za ostatak svijeta predviđa da će petina ljudi biti pretila.