Velika Britanija bilježi najvišu razinu nasilnih zločina u povijesti

Zločini koje je policija zabilježila, uključujući silovanje, opće seksualne prijestupe i nasilje nad osobom, dosegnuli su najvišu razinu svih vremena otkad su se usporedivi podaci počeli bilježiti 2002.

Punih 6,3 milijuna zločina zabilježeno je u Engleskoj i Walesu u godini do ožujka 2022. — što je dvoznamenkasti porast od 16 posto u odnosu na prethodnu godinu, prema Uredu za nacionalnu statistiku (ONS).

Čini se da su se takozvani prijestupi s velikim ozljedama još više povećali, s ubojstvima za 25 posto na 710, a seksualnim prijestupima za 32 posto na nevjerojatnih 194.683 kaznena djela.

To uključuje najveći broj dosad zabilježenih kaznenih djela silovanja, njih 70.330.

Zločin počinjen nožem, vječni problem u Britaniji, porastao je za relativno skromnih 10 posto na 49.027 prekršaja, a ONS primjećuje da su svi oblici nasilnih i seksualnih zločina počinjenih nožem porasli, s jedinom iznimkom pokušaja ubojstva.

Zločini nasilja protiv osobe općenito porasli su za 18 posto na oko 2,1 milijun.

“Kriminal koji bilježi policija pokazuje neke naznake da se nasilni prijestupi vraćaju ili prelaze razine zabilježene prije pandemije”, komentirao je Billy Gazard iz Ureda za nacionalnu statistiku.

“Seksualni prijestupi koje je zabilježila policija bili su na najvišoj razini zabilježenoj u razdoblju od 12 mjeseci, što je povećanje od 32 posto u odnosu na prethodnu godinu”, dodao je.