Velika Britanija: Za čitanje „desničarske propagande“ i do 15 godina zatvora

Foto: Joe Giddens

Britanci bi ubuduće mogli dobiti kaznu i do 15 godina zatvora zbog uzastopnog gledanja ili čitanja „desničarske propagande“ ili „terorističkih materijala“ na internetu.

Guardian navodi da će „nova maksimalna kazna od 15 godina zatvora također odnositi na teroriste koji objavluju podatke o pripadnicima oružanih snaga, policije ili obavještajnih službi s ciljem pripreme terorističkih napada“, te da je „postroženje zakona dio vladinih mjera borbe protiv terorizma uslijed sve češćih terorističkih napada u Velikoj Britaniji.

Korisnici koji slučajno, ili iz znatiželje pogledaju zabranjeni sadržaj, neće biti optuženi, te se najavljuje da će izuzeti biti i novinari, znanstvenici i „ostali s opravdanim razlogom za gledanje takvih materijala“.

Želimo biti sigurni da oni koji gledaju terorističke sadržaje, uključujući džihadističke stranice, desničarsku propagandu i upute za izradu bombi, osjete punu moć zakona“, izjavila je državna tajnica Amber Rudd.

I tako, došlo je do toga da se „desničarska propaganda“ (što god da to značilo, a dovoljno je spomenuti da zapadni mediji jedan njemački konzervativni AfD ili pak mađarskog premijera Orbana, proglašavaju krajnjom desnicom), svrstava uz bok s uputama za izradu bombi i pripremanjem terorističkih napada.  U međuvremenu, broj terorističkih napada raste iz dana u dan, a niti jedan nema veze s „desničarskom propagandom“.