Djeca koja se nalaze pod skrbi države mogu biti cijepljena protivno volji njihovih roditelja, odlučio je britanski sud. Troje sudaca objasnilo je da „znanstveni dokazi jasno potvrđuju da je u najboljem interesu djece da budu imunizirana osim ako ne postoji opravdan razlog za suprotno“.

Odluka je donesena upravo u vrijeme dok znanstvenici diljem svijeta pokušavaju stvoriti efikasno cjepivo protiv COVID-19 virusa.

Oglas:

 

Sudsko vijeće zaključilo je da državne i lokalne vlasti nisu dužne donositi odluke o imunizaciji na temelju stavova roditelja djece, te da nije potrebno svaki put pokretati sudski postupak kad se roditelj protivi cijepljenju djeteta.

Standardni postupak rutinske imunizacije ne može se smatrati dovoljno značajnim i opasnim postupkom da bi za njega trebalo dopuštenje roditelja. Lokalna vlast koja je preuzela skrbništvo nad djetetom ne mora tražiti dopuštenje roditelja za provođenje rutinskog cijepljenja djeteta.

To bi predstavljalo neopravdan i nepotreban trošak vremena i resursa lokalnim vlastima, nepotrebnu medicinsku ekspertizu i korištenje vremena sudova koje bi se moglo iskoristiti na kvalitetniji način u važnijim postupcima.

Iako cijepljenje nije obavezno, znanstveni dokazi jasno potvrđuju da je u djetetovom najboljem interesu da bude cijepljeno u skladu s naputcima javnom zdravstvenom sustava, osim u specifičnim slučajevima kontraindikacije.