Velika Britanija: Negativno mišljenje o ženama postaje zločin iz mržnje

Foto: PhotoAlto / Frederic Cirou / Getty

Prijestupnici koji počine kazneno djelo ili prekršaj motiviran seksizmom suočit će se s pooštrenim kaznama, jer ubuduće će iznošenje negativnih stavova prema ženama biti smatramo zločinom iz mržnjem. Britanska policija povod ovome navodi nastojanja da stanu na kraj seksualnom zlostavljanju.

Prijedlog da se loše mišljenje o ženama kategorizira kao zločin iz mržnje, trenutno je na raspravi među višim dužnosnicima policije. Ako se usvoji, prekršitelji čije djelo je motivirano mržnjom prema ženama biti će suočeni s oštrijim kaznama. Seksističko ponašanje i govor biti će smatrani otegotnim okolnostima prilikom počinjenja djela poput napada ili zlostavljanja.

Parlamentarna zastupnica Maria Miller objasnila je da je „proteklih nekoliko godina uočen značajno povećanje broja seksualnih zlostavljanja prema ženama, koje se moraju s tim suočavati svakodnevno“.

Velika Britanija ima najveći broj nasilnih seksualnih djela u Europskoj Uniji – 64.500 od 215.000 slučajeva na nivou EU. Tko zna što bi tome mogao biti povod….

Sigurni smo da ove nove odredbe nimalo neće imati utjecaja na smanjenje stvarnih slučajeva silovanja i seksualnih zlostavljanja, što se pokazalo očitim nakon slučajeva policijskog i državnog prikrivanja seksualnog iskorištavanja preko 1.400 djevojčica u Rotherhamu od strane pakistanskih bandi.