Foto: AFP / British Pakistani Christian Association

Pakistanska kršćanka Asia Bibi neslužbeno je zatražila zaštitu od Velike Britanije te pružanje azila, no zahtjev je odbijen zbog straha britanskih vlasti da bi njen dolazak u tu zemlju mogao izazvati nerede.

Asia Bibi puštena je u srijedu iz pritvora nakon što je Vrhovni sud uvažio njenu žalbu i poništio smrtnu presudu iz 2010. godine, kad je osuđena na smrt zbog blasfemije i „vrijeđanja proroka Muhameda“.

No njezino puštanje na slobodu izazvalo je val prosvjeda u Pakistanu, a vlast je obećala da joj neće dopustiti odlazak iz zemlje.

Pakistan: Prosvjednici traže smrt kršćanke koju čeka pogubljenje zbog bogohuljenja

U subotu je njezin odvjetnik Saif Mulook pobjegao iz Pakistana, navodeći da strahuje za svoj život. Muž Asie Bibi, Ashiq Masih, također je javno izjavio da se boji za sigurnost svoje obitelji.

Tražim od britanske premijerke da nam pomogne koliko god je moguće u našoj potrazi za slobodom“, poručio je Masih u video snimci koju je objavio.

Aktivisti koji pomažu u nastojanju da se Bibi preseli iz Pakistana izjavili su da je britanska vlast neslužbeno odbila mogućnost pružanja azila, navodeći sigurnosne razloge.

Wilson Chowdhry, predsjednik Britanskog udruženja pakistanskih kršćana, kazao je da su dvije zemlje obećale pružiti utočište Bibi, ali Velika Britanija nije među njima.

Rečeno mi je da britanska vlast brine da bi pružanje azila Bibi moglo izazvati sigurnosne probleme i nerede među dijelom građana, te da bi to mogao biti povod da se britanska veleposlanstva nađu metom islamskih terorista. Asia i njena obitelj odlučile su prihvatiti ponudu jedne of europskih zemalja koje su joj ponudile zaštitu.

Britanski Državni ured odbio je komentirati slučaj.