Antivirusni lijek koji navodno značajno smanjuje rizik od hospitalizacije i smrti od Covid-19 odobren je za upotrebu od strane britanskog regulatora lijekova.

Molnupiravir, koji se konzumira oralno kao tableta, davat će se dva puta dnevno osobama koje su nedavno bile pozitivne na Covid-19 i imaju barem jedan čimbenik rizika za razvoj teške bolesti, kao što su pretilost, stariji od 60 godina, dijabetes ili srčana bolest.

Britanska regulatorna agencija za lijekove i zdravstvene proizvode (MHRA) rekla je da je lijek siguran i učinkovit kod osoba s blagim do umjerenim oboljenjem, a koji su pod dodatnim rizikom od virusa. To je prvi regulator u svijetu koji je odobrio ovaj lijek za javnu upotrebu.

Vlada je osigurala dovoljne zalihe lijeka za liječenje 480.000 ljudi, a narudžba bi trebala biti isporučena do kraja godine.

Ministar zdravstva Sajid Javid rekao je: „Danas je povijesni dan za našu zemlju, jer je Ujedinjeno Kraljevstvo sada prva zemlja na svijetu koja je odobrila antivirusni lijek koji se može uzimati kod kuće za Covid-19. Ovo će promijeniti stvari ​​za najugroženije, a koji će uskoro moći dobiti revolucionarni tretman.

Molnupiravir, kojeg proizvode Ridgeback Biotherapeutics i Merck Sharp & Dohme (MSD), djeluje tako da ometa replikaciju Sars-CoV-2 nakon što je ušao u ljudske stanice. To sprječava njegovo umnožavanje, održavajući niske razine virusa u tijelu i na taj način smanjujući ozbiljnost bolesti.

MHRA je priopćila da lijek treba uzeti što je prije moguće nakon pozitivnog testa na Covid-19 i unutar prvih pet dana.