Program britanske vojske za obuku 10.000 Ukrajinaca osnovama ratne vještine svakih 120 dana započeo je u vojnim objektima diljem Ujedinjenog Kraljevstva, objavilo je u subotu britansko Ministarstvo obrane.

“Ovaj ambiciozni novi program obuke sljedeća je faza britanske potpore Oružanim snagama Ukrajine u njihovoj borbi protiv ruske agresije”, rekao je ministar obrane Ben Wallace u priopćenju za javnost.

“Koristeći vrhunsku stručnost britanske vojske, pomoći ćemo Ukrajini da obnovi svoje snage i poveća svoj otpor dok brane suverenitet svoje zemlje i svoje pravo da biraju vlastitu budućnost”, dodao je Wallace.

Obuka će uključivati ​​otprilike 1.050 pripadnika britanske vojske. Program vodi 11. Brigada za pomoć sigurnosnim snagama, brigada britanske vojske formirana tijekom Prvog svjetskog rata posebno za obuku stranih snaga. 11. brigada već je skupila bogato iskustvo u obuci ratovanja u 21. stoljeću nakon invazije i okupacije Afganistana i Iraka 2000-ih.

Ministarstvo obrane kaže da će tečaj obuke uključivati ​​rukovanje oružjem, prvu pomoć, terensku vještinu, patrolne taktike i pravo oružanih sukoba. Britanska vojska nabavila je više od 2400 jurišnih pušaka kalašnjikov poput onih koje će ukrajinske snage koristiti na prvim crtama za potrebe obuke, a Ukrajincima će osigurati osobnu zaštitnu opremu, uniforme, čizme, odjeću za hladno i mokro vrijeme i drugu opremu.

Ujedinjeno Kraljevstvo je već obučilo oko 22.000 pripadnika ukrajinskih oružanih snaga između 2015. i 2022. te je dodijelilo više od 2,3 milijarde funti vojne pomoći zemlji, uključujući više od 5.000 NLAW i 1.500 protutenkovskih oružja Javelin, teške raketne sustave M270 , obavještajnu podršku, opremu za ometanje i elektroničko ratovanje te prijenosne sustave protuzračne obrane Starstreak.