Britanske tvrtke počele su povećavati plaće svojim radnicima pošto su se suočile s činjenicom da im je uslijed Brexita smanjem pristup jeftinoj uvoznoj radnoj snazi iz istočne Europe.

Prosječna tjedna zarada porasta je za 2,5 posto u odnosu na prošlu godinu, a ukupna stopa zaposlenosti porasla je na gotovo rekordnih 75,2 posto.

Matt Hughes, iz britanskog Ureda za nacionalnu statistiku poručio je da je unatoč činjenici da je nezaposlenost porasla na najviši nivo u posljednjih pet godina, također porastao i broj zaposlenih osoba, te je puno manje ekonomski neaktivnih ljudi.

Da objasnimo ovu prethodnu izjavu koja će mnogima biti nelogična. Naime, pod nezaposlenima se smatraju, isto kao i u Hrvatskoj, samo osobe koje su prijavljene na Zavodu za zapošljavanje, dok ostali koji nisu tamo prijavljeni se smatraju ekonomski neaktivnima, odnosno ne traže posao.

U slučaju Velike Britanije, povećao se broj ljudi koji su počeli tražiti posao zbog većih prilika za zaposlenjem i ponudom boljih satnica, stoga isti više nisu neaktivni nego se vode kao nezaposleni. Istovremeno, sve više je i onih koji se zapošljavaju, pa stoga raste i zaposlenost.

Hughes nadalje kaže da je rast zaposlenosti zabilježen ponajprije od strane državljana te zemlje, dok se na radnim mjestima nalazi sve manje osoba iz istočne Europe.

Zbog činjenice da je sve manje prisutna jeftina radna snaga, poslodavci su primorani Britancima ponuditi veće satnice nego što su prije mogli dobiti.