Velika Britanija potvrdila slanje svojih tenkova Ukrajini

Velika Britanija će isporučiti Ukrajini tenkove Challenger 2, obećao je premijer Rishi Sunak tijekom telefonskog razgovora s ukrajinskim predsjednikom Vladimirom Zelenskim u subotu. Tim će potezom Velika Britanija postati prva zemlja koja će Ukrajini isporučiti tenkove zapadne proizvodnje.

Prema priopćenju za javnost koje je objavio ured premijera nakon poziva, Sunak i Zelensky složili su se “o potrebi da se iskoristi ovaj trenutak s ubrzanjem globalne vojne i diplomatske potpore Ukrajini”.

Britanski premijer jasno je dao do znanja da će London Kijevu osigurati “tenkove Challenger 2 i dodatne topničke sustave”. Dvojica čelnika također su pozdravila “obveze u tom smislu” koje su preuzele druge europske nacije, poput Poljske.

U petak je The Guardian, pozivajući se na ukrajinske izvore, izvijestio da se Downing Street 10 priprema u ponedjeljak objaviti službenu objavu planova za isporuku tenkova.

Prema izvorima na koje se list poziva, broj jedinica koje je Velika Britanija navodno spremna donirati – samo deset – vjerojatno ne bi imao veliki utjecaj na dinamiku bojnog polja. Taj bi potez, međutim, vjerojatno pomogao potaknuti Njemačku da dopusti svojim europskim saveznicima izvoz svojih zaliha tenkova Leopard u Ukrajinu.