Velika Britanija: Samo 4 posto parlamentaraca potječe iz radničkih obitelji

Foto: House of Commons

Kao što je nedavno istaknuo poznati britanski akademik John Gray, ogromna većina britanskih parlamentaraca van doticaja je sa političkom stvarnošću društva u kojem žive iz jednostavne činjenice što njih samo 4 posto dolazi iz radničkih obitelji, te svi žive u izdvojenim sredinama koje nisu pogođene problemima koji muče većinu građana.

Gray navodi kako je čak trećina parlamentaraca koji su nakon Drugog svjetskog rata pripadali tada vladajućoj stranci, Laburistima, dolazila iz radničkih obitelji, dok danas jedva 4 posto svih zastupnika dolazi iz te sredine.

Većina naše političke elite živi u nekoliko londonskih kvartova, šalje djecu u iste škole i druži se i miješa isključivo međusobno. Većina onih koji vladaju nad nama nemaju pojma kako živi ostatak zemlje. Upravo zato je rezultat referendum o Brexitu bio toliki šok za njih.

Gray dodaje da je većina običnih članova Konzervativne stranke, Torijevaca, glasala za Brexit, iako je većina njihovih parlamentarnih zastupnika čvrsto protiv Brexita, uključujući i čitav cabinet premijerke May.

Iako je konzervativna vlada nominalno odlučila sprovesti izlazak iz EU, način na koji to radi ukazuje da se praktički radi o sabotiranju vlastitog rada s ciljem odugovlačenja i u konačnici odustajanja od Brexita.

IZVORBreitbart