Stotine djece svake godine u Velikoj Britaniji bivaju izgladnjivana i tučena kako bi ih se kaznilo jer njihovi roditelji ili rođaci vjeruju da se radi o vješticama ili da su opsjednuta zlim duhovima.

Dobrotvorna udruga Africans Unite Against Child Abuse (Afruca) navodi da je prošle godine londonska metropolitan policija utvrdila oko 60 slučajeva djece koja su davljena, opečena, porezana ili izgladnjivana od strane vlastite obitelji.

Međutim, udruga smatra da je stvarna brojka daleko veća, i do 350 slučajeva koje policija nije uočila zbog njihove slabe edukacije o tom specifičnom problemu.

toybox1

Djeca ponekad bivaju optužena da su opsjednuta, od strane lokalnih vjerskih vođa koji se nadaju zaradi na lažnom egzorcizmu. U drugim slučajevima, roditelji sami zaključuju da je dijete zlo ako ima neki invaliditet, ili roditelji dožive neki nesretni događaj.

Predstavnik udruge, Oldapo Awosokanre kaže: „Policajci često nisu obučeni prepoznati da se radi o ovakvoj vrsti zlostavljanja. U samom Londonu policija je poradila na edukaciji, i rezultati se vide, no policajci izvan Londona i dalje imaju problema sa adekvatnom procjenom o kakvoj vrsti zlostavljanja je riječ.

Jedan od najozloglašenijih primjera bila je smrt osmogodišnje Victorie Climbié iz 2000. godine, koja je mučena i ubijena jer su njeni skrbnici smatrali da je vještica. Sudac je kasnije optužio policiju, javno zdravstvo i socijalne službe zbog nesposobnosti da djeluju unatoč uzastopnim znakovima zlostavljanja.

Victoria Climbié

Iako je nakon slučaja Victorie sustav posvetio veću pažnju otkrivanju i sprječavanju ovakvih oblika zlostavljanja, policija priznaje da je još dosta velik broj djece u opasnosti s obzirom na duboko ukorjenjena vjerovanja u određenim manjinskim skupinama.

To nije jedini uvozni fenomen koji se tiče zlostavljanja djece sa kojim se suočava Velika Britanija. 2014. godine pokrenuta je kampanja javnog osvješćivanja o takozvanom „breast ironing“ koji uključuje djevojčice od 10 godina na više kojima se u prsa utiskuje užareni objekt, najčešće kamen, da bi se sakrilo naznake puberteta. Ta praksa je posebno popularna u Kamerunu, gdje se koristi kao način da se „zaštiti mlade djevojke od neželjene muške pažnje“.

Britanski su liječnici ove godine izašli u javnost sa zapanjujućim brojkama slučajeva ženskog genitalnog sakaćenja, sa 5.702 slučaja prijavljena u proteklih godinu dana.

IZVORThe Times