Vlada Ujedinjenog Kraljevstva najavila je zamrzavanje financiranja BBC-ja za sljedeće dvije godine i vjerojatni datum završetka plaćanja naknade TV pristojbe u zemlji, potez koji će BBC natjerati na dodatne rezove.

Ministrica kulture Nadine Dorries izjavila je u nedjelju da će standardna obvezna TV pristojba, koja pomaže financiranju BBC-a, ostati na sadašnjoj razini od 159 funti (1.432 kune) do 2024. godine. Zatim će lagano rasti u sljedeće tri godine i vjerojatno će biti u potpunosti ukinuta 2027.

Ova objava naknade za TV pretplatu bit će posljednja. Prošli su dani u kojima se starijima prijeti zatvorskim kaznama i kuca im se na vrata zbog TV pretplate. Vrijeme je za raspravu o novim načinima financiranja, podrške i prodaje sjajnog britanskog sadržaja”, napisala je Dorries na Twitteru.

Ovaj potez će stvoriti dodatni stres za upravu BBC-a, koja se već bori s pronalaskom novih načina da zadrži korporaciju na nivou.

Prošle godine, predsjednik BBC-ja Richard Sharp izdao je upozorenje o „ozbiljnim posljedicama za slabo financirani BBC”. Naglasio je da će, ako naknade za TV pretplatu ne budu išle ukorak s inflacijom, to ostaviti rupu u proračunu korporacije.

U 2019. godini premijer Boris Johnson je rekao da želi zauvijek ukinuti naknade za TV pristojbu, „s obzirom na način na koji se druge medijske organizacije uspijevaju financirati“.

Koliko dugo možete opravdati sustav u kojem svatko tko ima TV mora platiti financiranje određenog niza TV i radijskih kanala?“ rekao je tada.