Velika Britanija: Većina žena s trideset godina i dalje nema djecu

Većina žena u Velikoj Britaniji na svoj trideseti rođendan nema djece, što po prvi put u zabilježenoj povijesti pokazuje službena statistika te zemlje.

Izvješće Ureda za nacionalnu statistiku (ONS) objavljeno u četvrtak pokazalo je da 50,1 posto žena rođenih 1990. godine – što je posljednja dobna skupina koja je navršila 30 godina – nije imala dijete, što je rekord.

ONS je također otkrio da je prosječan broj djece koju su žene rodile do 30. rođendana također pao na rekordno nizak nivo, s prosječno zabilježeno samo 0,96 djece po ženi. Nasuprot tome, žene rođene 1941. u prosjeku su imale 1,89 djece do tridesete godine života.

Postotak žena koje su dočekale tridesetu godinu bez djeteta stalno je rastao od kasnih 1970-ih u Britaniji kada je oko 20 posto bilo bez djece. Do 1990. brojka je porasla na 37 posto.

ONS je primijetio da postoji i dugoročni trend da se žene odlučuju na imanje djece kasnije u životu, pri čemu je najčešća dob za prvo rođenje 31 godina.

Komentirajući nalaze, Amanda Sharfman, iz Centra za demografiju pri ONS-u, rekla je: „I dalje vidimo trend sve kasnijeg rađanja djece, pri čemu su žene rođene 1990. godine postale prva skupina u kojoj polovica žena bude bez djece do 30. rođendana. Razine bez djece u dobi od 30 godina stalno rastu od niskih 18% za žene rođene 1941. Niže razine plodnosti kod onih koji su trenutno u svojim 20-ima ukazuju na to da će se ovaj trend vjerojatno nastaviti.