Britanski prijatelji životinja upozoravaju na veliki porast krijumčarenih štenaca u toj zemlji, koji se švercaju uglavnom s europskog kopna, a sve kako bi se zadovoljila nadolazeća božićna potražnja za kućnim ljubimcima.

Udruga „Dogs Trust“ koja se bavi praćenjem i spriječavanjem krijumčarenja pasa u Velikoj Britaniji pozvala je potencijalne kupce da ne potpiruju daljnju potražnju za štencima.

Oglas:

U protekle dvije godine udruga je primila preko 200 štenaca koji su zapljenjeni krijumčarima. Prošli mjesec  zapljenjeno ih je 50 komada, što je više nego u prethodna tri mjeseca zajedno, radi čega su se i odlučili obratiti medijima.

Ovo je samo dio toga, nemoguće je znati koliko se točno štenaca svakodnevno prošverca u Veliku Britaniju.“

Velika Britanija je 2012. godine promijenila zakon o kretanju životinja kako bi uskladila zakone s Europskom Unijom, što je olakšalo putovanje za barem 250.000 mačaka i pasa svake godine. Minimalna starost šteneta koje smije putovati spuštena je s 10 mjeseci na 15 tjedana.

Najčešće krijumčare štenad mlađu od 15 tjedana, dajući im lažne putovnice na kojima piše da su stariji od dobne granice.

Većina zapljenjenih pasa, barem 80 posto, su buldozi, francuski buldozi, jazavčari i mopsovi, što odražava uobičajene preferencije za pasminama u britanskom društvu.

IZVORSputnik