Velika Britanija zabranila operacije rekonstrukcije himena

Britanska ministrica zdravstva Gillian Keegan potvrdila je da će vlada zabraniti  estetske operacije koje su povezane s konzervativnim kulturama.

Operacija rekonstrukcije himena, poznata kao himenoplastika, trenutno je dostupna u klinikama u Velikoj Britaniji za do 3.000 funti i služi skupinama koje cijene nevinost prije braka.

Postupak je usko povezan s testiranjem nevinosti. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) procjenjuje da se testiranje nevinosti trenutno prakticira u najmanje 20 zemalja, podvrgavajući žene nametljivom pregledu područja himena.

Zakonom, koji bi trebao biti uveden ove godine, parlament će kriminalizirati osobe koje izvode himenoplastiku u Ujedinjenom Kraljevstvu, kao i odvođenje djevojčice u inozemstvo na proceduru.

Oni koji budu proglašeni krivima mogli bi se suočiti s zatvorom do pet godina. Vlada Ujedinjenog Kraljevstva se nada da će novi zakon zaštititi “ranjive žene i djevojke u ovoj zemlji”.

“Himenoplastika uzrokuje traumu i u otprilike polovici slučajeva ne uspije omogućiti ženi ili djevojci da krvari sljedeći put kada ima snošaj, ostavljajući je vrlo ranjivom na zlostavljanje temeljeno na časti ili čak ubijanje iz časti”, Diana Nammi, izvršna direktorica rekla je direktorica iranske i kurdske organizacije za prava žena.

Iranska i kurdska organizacija za prava žena zalagala se za zabranu kirurškog zahvata, nazivajući ga “invazivnom operacijom” koja se često izvodi “pod prisilom”.