Velika Britanija: Žena udomila 12-ogodišnjaka koji je pobjegao od „strahota rata“ u Afganistanu, ispostavilo se da je dječak zapravo odrasli džihadist

1167

Žena koja je otvorila svoje srce i dom 12-ogodišnjem dječaku za kojeg su socijalni radnici tvrdili da je pobjegao od strahota rata u Afganistanu, uvelike se iznenadila kada je doznala pravu istinu od svojem štićeniku.

U stvarnosti, ne samo da dječak, imenom Jamal, koji se nalazio pod njezinom skrbi, nije bio dječak, već 21-ogodišnjak, nego je još pored toga u svojem posjedu imao talibanske propagandne materijale i videe sa zlostavljanjem djece na svojem mobitelu.

Na zubarskom pregledu ispostavilo se da je „dječak“ zapravo dvadesetjednogodišnji odrasli muškarac, što je za sobom povuklo istragu, prilikom čega je kod dotičnog pronađen i uznemirujući materijal.

Međutim, žena je već ranije počela sumnjati u iskrenost svojeg štićenika, te u njegovu stvarnu dob. Prve sumnje su se pojavile zbog Jamalove brade, koja je rasla neuobičajeno brzo i gusto za jednog 12-ogodišnjaka, radi čega je jednom prilikom izbačen iz autobusa jer je izgledao prestaro za dječju kartu,

Žena je nadalje opisala kako je jednom prilikom odvela Jamala na vježbalište gdje je pokazivao neuobičajenu snagu za svoj tobožnji uzrast, a posebno prilikom posjete streljani gdje je znalački rastavio i sastavio pušku poput iskusnog vojnika.

toybox1

Dok je bio u njezinom domu, dijelio je sobu sa troje djece u dobi između 12 i 14 godina.

Nakon što je istina izašla na vidjelo, Jamalu je odbijen zahtjev za azil jer je u međuvremenu uhićen zbog fizičkog napada.

Ovo je samo jedna od priča koje su u posljednje vrijeme pobudile pažnju javnosti u Velikoj Britaniji, posebno nakon kritika zbog prijema očigledno punoljetnih muškaraca koji se vode kao „djeca“, nakon rušenja imigrantskog kampa u Calaisu.

Izbjeglice, za koje vlast tvrdi da imaju između 14 i 17 godina, stigle su u Veliku Britaniju, direktno na registraciju u imigracijski ured u Croydonu, južni London.

Nakon što su u javnost izašle fotografije novopridošlih „dječaka“, javnost se s pravom zapitala „koji vrag se ovdje događa“, s obzirom da osobe na fotografijama niti u snu nemogu proći kao tinejdžeri.

Čak su se i neki političari, poput konzervativca Davida Daviesa javno zapitali: „Ovi meni ne liče na djecu. Nadam se da se ne radi o zlouporabi britanske gostoljubivosti“.

Vladini dužnosnici inzistiraju na tvrdnji da su izbjeglice prošle rigorozna ispitivanja i preglede dokumenata kako bi se ustanovilo da su mlađi od 18 godina.

Međutim, doznalo se da se provela samo procjena starosti na temelju vanjskog fizičkog izgleda i ponašanja, dok su procjenu starosti potpisali socijalni radnici, a ne liječnici.

Predstavnici vlade, priznali su da se rutinski medicinski pregledi, poput zubarskog pregleda, na osnovu kojeg se efikasno može utvrditi starost osobe, nisu proveli, jer smatraju da bi to bilo previše „agresivno“.

Računalna analiza fotografija „djece izbjeglica“ pristiglih u Veliku Britaniju iz Calaisa, ukazuje na to da se većinom radi o muškarcima u dvadesetim i tridesetim godinama života.

Izvor: Daily Mail