Nasilni sukobi dogodili su se na granicama NATO-a i EU dok Poljska brani svoju granicu s Bjelorusijom od tisuća bliskoistočnih imigranata koje je tamo uputio bjeloruski režim.

Snimke iz zraka i s terena koje su objavile poljske vlasti, vlada i razni službeni glasnogovornici prikazuju poljske policajce, graničare i vojnike koji pokušavaju zadržati ono za što se tvrdi da se radi o tisućama imigranata, od kojih su neki naoružani rezačima žice, lopatama i sjekirama koje se koriste za rušenje stabala na nedavno postavljenu zaštitnu ogradu.

Sebastian Kaleta, zamjenik ministra pravosuđa Poljske, rekao je da je poljska granica, za koju je istaknuo da je također granica NATO-a i Europske unije, napadnuta.

Naša vojska, policija i granična straža sprječavaju da našu granicu provali skupina od 3.000 imigranata“, rekao je političar stranke Pravo i Pravda (PiS).

To je akcija koju je izravno organizirao bjeloruski režim Lukašenka. Ti ljudi žele otići u Njemačku, ali pokušavaju to učiniti ilegalno”, objasnio je.

Oglas:

Imamo posla s organiziranim uništavanjem graničnih prepreka”, rekao je Piotr Müller, poljski zastupnik u parlamentu i glasnogovornik ureda premijera Mateusza Morawieckog, otkrivajući da je bilo i „izravnih napada na poljske službenike granične straže, policiju, i vojnike”.

Poljska je rasporedila protuterorističke jedinice na granici s Bjelorusijom usred situacije s pristiglim imigrantima, rekao je u ponedjeljak zamjenik ministra unutarnjih poslova Maciej Vonsik.

Tamo su dodatne patrole, pogranična straža je mobilizirana koliko je to moguće. Antiterorističke jedinice su također poslane na granicu danas. Tamo je i 12.000 vojnika poljske vojske“, rekao je Vonsik.

Prethodno je glasnogovornik Državnog graničnog odbora Bjelorusije Anton Bychkovsky rekao da se s poljske strane čuje pucnjava na području granice između Bjelorusije i Poljske.