Velika većina Palestinaca ne vjeruje u mogućnost suživota s Izraelom

Foto: Ahmad Hasaballah

Značajna većina Palestinaca koji žive na Zapadnoj obali i u Gazi kažu da ne zamišljaju budućnost u kojoj bi mogli mirno suživjeti uz Izrael, prema rezultatima ankete.

Gusto naseljena enklava u Gazi bila je izložena bombardiranju bez presedana više od pet tjedana u sklopu obećanja izraelskog premijera Benjamina Netanyahua da će “eliminirati Hamas” kao odgovor na prekogranični napad te militantne skupine 7. listopada.

Ali usred znakova rastuće erozije međunarodne potpore izraelskom vojnom odgovoru, za koji humanitarne organizacije kažu da pogoršava ionako alarmantnu humanitarnu krizu u opkoljenom pojasu Gaze, velika većina Palestinaca naznačila je da neće moći “oprostiti” Izraelu za svoje postupke.

Prema anketi Palestinaca koju je proveo Arapski svijet za istraživanje i razvoj (AWRAD), oko 90% ispitanika vjeruje da je “suživot s Izraelom sve više nemoguć” s obzirom na razmjere njegove vojne akcije u Gazi.

Anketa, provedena između 31. listopada i 7. studenog, također je pokazala da je 98% izjavilo da “nikada neće zaboraviti i nikada neće oprostiti” Izraelu.