Velike proslave Božića diljem Sirije

Foto: AFP

Sirija je jedna od rijetkih bliskoistočnih zemalja gdje kršćani u potpunosti mogu javno uživati u blagodatima božićnog veselja. Vatromet i svjetlucava božićna drvca obilježili su i ove godine ulice diljem sirijskih gradova.

Kršćani su bili jedna od proganjanih skupina nakon što su razne islamističke terorističke skupine okupirale veći dio Sirije nakon 2011. godine. Nakon krvavog sukoba koji je trajao gotovo čitavo desetljeće, sirijska vlast uspjela je staviti pod kontrolu većinu zemlje, a život se polako vraća u normalu. To uključuje i javno slavljenje Božića bez straha od vjerskog nasilja.

Aleppo je središte kršćanske zajednice u Siriji, što je vidljivo i po tisućama ljudi koji se mogu vidjeti na božićnim proslavama diljem grada. Aleppo je nekoliko godina bio okupiran od strane islamističkih skupine koje su podupirale strane sile, a grad je u potpunosti oslobođen 2016. godine.

U glavnom gradu Damasku također se naveliko slavi Božić, posebno na velikom gradskom trgu Abbasiyeen.

U drugim gradovima također je Božić obilježen proslavama, znak da niti godine džihadističkog divljaštva nisu uspjele slomiti duh sirijskog naroda.