Židovski i muslimanski čelnici iz 15 zemalja okupili su se na jugu Italije kako bi prisustvovali događaju koji je fokusiran na dijalog i partnerstvo dviju zajednica, prenosi The Jerusalem Post.

Židovski europski islamski samit trebao bi započeti u nedjelju u Materi, koja je izabrana za jednu od europskih prijestolnica kulture 2019. godine.

Događaj organizira Vijeće muslimanskog židovskog vodstva (MJLC). Vijeće sebe opisuje kao organizaciju čija je glavna misija „obnoviti u Europi kulturu poštovanja i uvažavanja vjerskih identiteta, posebno židovstva i islama.

Skupina je osnovana 2015. godine. Rabin Pinchas Goldschmidt, predsjednik Konferencije europskih rabina (CER), član je od njenih početaka. CER je trenutno jedna od organizacija mreže MJLC.

Oglas:

           

Značajan aspekt MJLC-a je taj što prima značajnu financijsku potporu Saudijske Arabije, preko Međunarodnog centra za međureligijski i međukulturalni dijalog kralja Abdullaha bin Abdulaziza (KAICIID) – još jedne organizacije u mreži MJLC-a. Kralj Abdullah bin Abdulaziz vladao je Saudijskom Arabijom između 2005. i 2015. godine.

Centar su međunarodnim ugovorom 2011. osnovali Saudijska Arabija, Austrija i Španjolska.

Međutim, početkom ove godine austrijski parlament izglasao je povlačenje iz ugovora.

Imami i rabini okupljaju se sami, bez posredovanja treće strane – ovdje u Europi, izvan Bliskog Istoka. I oni kažu, ne želimo da nam itko govori kako moraju izgledati odnosi između Židova i muslimana“, rekao je Tarafa Baghajati, austrijski imam.

Pokušaji ograničavanja vjerskih prava poput ritualnih „halal“ i „košer“ klanja stoke u Europi jedna je od glavnih briga organizatora događaja.

Antisemitizam među imigrantima i izbjeglicama iz muslimanskih zemalja također je tema o kojoj će konferencija morati raspravljati.

Slučajevi antisemitizma među migrantima su zabrinjavajući“, rekao je glavni tajnik CER-a Gady Gronich. „Nažalost, takve slučajeve čujemo često, tjedno. Ipak, židovska zajednica ima mnogo muslimanskih partnera i prijatelja širom Europe koji stoje uz nas protivno tome.

Ne možemo zaboraviti da na muslimanskoj strani postoji određeni broj skupina koje ne žele razgovarati s nama. Nije sve ružičasto i nisu svi spremni za dijalog. Ali želimo razmjenjivati ideje s onima koji su voljni razgovarati kako bismo zajedno izgradili budućnost“, dodao je Gronich.