Veliki rezervoari vode pronađeni na Marsu tik ispod površine

Diljem planeta Marsa znanstvenici su pronašli rezervoare leda tik ispod površine crvenog planeta. Ovo otkriće posebno je važno za razumjevanje geološke povijesti Marsa, te bi u budućnosti moglo biti potencijalan izvor vode za možebitne kolonizatore.

Znanstvenici su godinama teoretizirali o postojanju leda ispod površine Marsa. 2002. godine je NASA-ina misija Odyssey skenirala Mars iz orbite, te otkrila znakove površinskog leda. 2008. godine je misija Phoenix iskopala led na mjestu slijetanja u blizini Marsovog sjevernog pola.

A krajem 2016. godine otkriven je sloj zakopanog leda bliže ekvatoru, čitavo veliko podzemno jezero. No tek ovim najnovijim otkrićem utvrđeno je u kojoj mjeri je taj led dostupan, odnosno na kojoj dubini se nalazi.

Na osam lokacija na kojima je utvrđeno postojanje podzemnog leda, ustanovljeno je da se led doista nalazi na samo metar do dva metra dubine od površine tla.

Osim ključnih geoloških saznanja koja proizlaze iz ovog otkrića, ono bi moglo imati i potencijalni utjecaj na buduće ljudske misije na tom planetu.

Naime, ljudska misija na Mars zasigurno bi ovisila o mogućnosti prikupljanja vode iz tamošnjeg okoliša, ili izvlačenjem iz hidratiziranih minerala ili iskapanjem iz ovakvih ledenih rezervoara. Takva voda bi se mogla onda piti, a također bi se moglo iz nje izolirati vodik i kisik, kako za potrebe disanja zraka, tako i za stvaranje pogonskog goriva.

Iz leda bi se ujedno moglo izvući daleko više vode nego iz hidratiziranih minerala, no kad bi se taj led nalazio na većim dubinama, njegovo iskapanje ne bi bilo efikasno.

No ovo otkriće u potpunosti mijenja cjelokupnu sliku, s obzirom da se led nalazi tik ispod površine planeta, i time definitivno postaje koristan kao resurs za buduće potencijalne ljudske misije na Mars.

IZVORNational Geographic