U Velikoj Britaniji otkrivena masovna grobnica Velike vikinške vojske

Arheolozi su u Derbyshireu otkrili ostatke 300 tijela, te vjeruju da se radi o grobnici koja pripada Velikoj vikinškoj vojsci, odnosno Velikoj poganskoj vojsci, koja je u devetom stoljeću napala i osvojila velike prostore u današnjoj Velikoj Britaniji.

Arheolozi su otkrili da ostaci datiraju iz devetog stoljeća, što se poklapa s vremenskim tijekom invazije. Uz posmrtne ostatke pronađeni su i razni artefakti, poput oružja i kovanica iz tog vremenskog razdoblja.

Grobnica je prvi put pronađena još osamdesetih godina prošlog stoljeća, no u to vrijeme su arheolozi vjerovali da se radi o ostacima koji su se akumulirali kroz stoljeća, no nova istraživanja potkrijepljena sofisticiranom tehnologijom potvrdila su da većina pronalazaka datira upravo iz devetog stoljeća.

Ovo otkriće vrlo je bitno jer malo znamo o prvim vikinškim osvajačima koji su s vremenom stvorili značajnu nordijsku koloniju u Engleskoj“, izjavila je voditeljica istraživanja, arheologinja Cat Jarman.

Velika vikinška vojska, ili još poznata kao Velika poganska vojska, stvorena je kao koalicija nordijskih ratnika iz Danske, Norveške i Švedske koji su se ujedinili s ciljem invazije na anglosaksonska kraljevstva i osvete za smrt Ragnara Lothbroka, legendarnog vikinškog vladara i ratnika.

IZVORSputnik