Verifikacija otiskom prstiju čini mobitel nesigurnijim nego što mislite

Gotovo svi današnji smartphone mobiteli imaju opciju verifikacije otiskom prstiju. No čini se da umjesto da se sigurnost mobitela poveća, da je ta tehnologija učinila mobitel nesigurnijim. Samim dodirom prsta vaš mobitel može biti otključan, bez potrebe za lozinkom.

Osim otključavanja mobitela, senzori otisaka prstiju pomažu i pri kupovini na internetu. Možete pristupiti svojem bankovnom računu kako biste platili račun i obavili transakciju putem aplikacije.

Oglas:

Istraživači sa sveučilišta u New Yorku i Michiganu otkrili su da se mobitele može lako zavarati s digitalno stvorenim lažnim otiscima. Računalnim simulacijama stvorili su set umjetnih takozvanih „master otisaka“ koji u 65 posto slučajeva odgovaraju otiscima koje ostavljamo na mobitelu.

Čitav otisak ljudskog prsta teško je lažirati, ali čitači otiska na mobitelima su toliko mali da oni čitaju samo dijelove otiska. S obzirom da je dovoljno da očitanje odgovara samo jednoj memoriranoj slici, odnosno dijelu otiska, sustav je podložan lažnim pozitivnim rezultatima. Iako istraživači nisu testirali svoju metodu na stvarnim mobitelima, ovo otkriće postavlja ozbiljna pitanja o sigurnosti i učinkovitosti sustava očitanja otisaka na mobitelima.