Veslači u Riju doslovno će veslati kroz kanalizaciju

ukimqdog3milpedybsxl

Vodeni putevi Rio de Janeira izvor su zaraze, fekalna kanalizacija se svakodnevno uljeva u njih. Iz tog razloga, američki olimpijci, veslači i plivači smišljaju kreativne načine kako da se zaštite od opasnih patogena koji se skrivaju u vodi.

Prošlog tjedna, američki veslački olimpijski tim otkrio je kako će nositi odijela sa antimikrobnom zaštitom dok se budu nalazili u Rodrigo de Freitas laguni, gdje su nedavno uzimani uzorci vode koji su pokazali kako je prisustvo virusa na tisuće puta veće od dozvoljenog.

Odjela bi trebala donekle štititi od raznih boleština koje vrebaju u vodi dok budu veslali. Unatoč tome, stručnjaci nisu sigurni da će ta zaštita biti dovoljna.

Posljednje procjene kažu da antimikrobno odjelo vjerovatno neće biti dovoljno da zaštiti sportaše od zagađene vode u Rio de Janeiru. Odjelo ima antimikrobni sloj s kemikalijama koje bi trebale ubiti ili onesposobiti neke mikroorganizme. Ali zdravstveni stručnjaci nisu sigurni da će mikrobi biti ubijeni dovoljno brzo. Također, jasno im je da će veslači biti u doticaju s vodom koja ima enormne količine patogena, virusa, bakterija,….

Cijeli slučaj izašao je na vidjelo prošle godine kada je Associated Press objavio vijest da su vodeni tokovi, koji bi se trebali koristiti u natjecanjima na Olimpijskim igrama ove godine, prepuni raznih patogena i boleština. AP je izvjestio da nepročišćeni kanalizacijski ispusti ulaze direktno u vodu nedaleko od mjesta gdje će se natjecanja održati. Objavljeno je da su virusi povezani sa ljudskim fekalijama prisutni u količinama 1,7 milijuna puta većim od onog što se smatra alarmantnim u Europi i SAD-u. U uzorcima vode na pozicijama predviđenim za natjecanja pronađene su fekalne bakterije, rotavirusi, enterovirusi i adenovirusi.

Amerikanci pokušavaju sa čudotvornim majicama zaštititi svoje sportaše, iako ni sami nisu sigurni u uspješnost tog nastojanja, no, da li je netko o ovome obavijestio Hrvatski Olimpijski Odbor? Barem da našima nabave slične majice ili nešto slično. Ili misle da je časno oboljeti ili umrijeti za Hrvatsku na Olimpijskim igrama?

Izvor: Gizmodo, Wired