Vlasnica britanske internetske kladionice Bet365 Denise Coates isplatila si je bonus od 200 milijuna kuna zbog uspješnog poslovanja 2016. godine. Zanimljivo je da ta kladionica ilegalno pruža usluge u velikom broju zemalja, uključujući i Hrvatsku.

Iz Hrvatske Lutrije navode kako „zakoni i propisi koji se odnose na priređivanje igara na sreću samo deklarativno zabranjuju poslovanje velikih ‘svjetskih igrača’ koji za priređivanje igara ne plaćaju godišnje koncesijske niti mjesečne naknade, ali ni bilo koji drugi porez“ koje plaćaju legalni priređivačima, prenosi portal Novac.

HL prigovara i činjenici da se slične kompanije bave i ilegalnim ciljanim oglašavanjem, a problem „ilegale“ vide u tradicionalno aktivnom neprovođenju zakona.

Prema nekim saznanjima, Ministarstvo financija navodno radi na novim zakonskim rješenjima regulacije poslovanja stranih internetskih kladionica na domaćoj sceni.

Međutim, iz HL-a kažu da nove mjere neće biti dovoljne ako se samo blokiraju IP adrese ilegalnih kladionica, već se mora zaustaviti i njihovo ilegalno oglašavanje te onemogućiti prijenos uplata prema kladionicama i dobitaka prema korisnicima.

Bet365 primjerice plaća porez u Velikoj Britaniji, dok su ih rumunjske vlasti nedavno također prisilile na plaćanje zaostalog poreza za proteklih deset godina.

Nedavno je objavljeno kako je regularnim kladionicama u posljednje vrijeme opao promet, što se upravo može dijelom zahvaliti pojavi internetskih kladionica koje nude i veću dobit jer na tu dobit također nema poreza. Pritom nema niti ograničenja po pitanju dobi kladioničara, pa se svatko može registrirati s lažnim podacima te uredno davati novac onima koji koriste priliku provoditi još jednu pošast modernog doba.