VIDEO: Čudo tehnike – Gana predstavila najveći oklopni transporter i borbeni egzoskeleton

Ogromno oklopno vozilo za prijevoz pješaka i vojni egzoskeleton domaće proizvodnje otkriveni su javnosti na tehnološkom sajmu u Gani, predstavljajući tako dostignuća visoke tehnologije u toj zemlji.

Snimka sa sajma pokazuje poprilično predimenzionirano vozilo za prijevoz vojnika, kao i nekolicinu vojnika koji na sebi imaju egzoskeleton koji bi im trebao davati začuđujuće performanse.

Vojno vozilo visoko je četiri metra, a dugačko nekih dvanaestak metara, opremljeno s raznim cijevima nepoznate funkcije, čija namjena je očito vojna tajna.

Vozilo je navodno opremljeno i nekim vrstama oružja za koje proizvođač nije htio otkriti javnosti o čemu se radi. Tehničke karakteristike vozila također nisu poznate, iako je vidljivo da se radi o vozilu koje je namijenjeno primarno za urbanu vožnju.

Egzoskeletoni su izrazito impresivni, i čini se poprilično pouzdani, s obzirom da se na snimci vidi jedan od vojnika kojem su neke od cijevi (hidrauličke ili pneumatske) pokidane, no unatoč tome on se i dalje nesmetano kreće i nakon tog sitnog defekta. Također, nije poznato koje performanse ovi egzoskeletoni omogućuju vojnicima.

Kako se može vidjeti, javnost je imala priliku iz prve ruke se upoznati s ovim tehnološkom inovacijama. Nije poznato je li netko i od predstavnika iz Hrvatske bio prisutan ovoj prezentaciji, no svakako nakon neuspjelog pothvata nabavke vojnih zrakoplova od Izraela, hrvatsko ministarstvo obrane moglo bi biti zainteresirano za opremanje i modernizaciju hrvatske vojske ovim impresivnim proizvodima.