VIDEO: Dječak koji se drži za beživotno tijelo oca ubijenog u saudijskom napadu sigurno neće postati medijska atrakcija na zapadu

Video koji slama srca snimljen nakon saudijskog zračnog napada na proslavu vjenčanja u Jemenu prikazuje dječaka koji leži i drži se za beživotno tijelo svog oca ubijenog u bombardidanju. No jedno je sigurno, on zasigurno neće postati medijska atrakcija na Zapadu, niti će radi ove snimke ikome pasti vlas s glave u Saudijskoj Arabiji.

Snimka je snimljena nakon zračnog napada koji se dogodio u zabačenom selu u sjeverozapadnoj provinciji Hajjah. Dječak ima sedam do osam godina, vidi se kako se čvrsto stišće uz tijelo mrtvog muškarca dok ga spasioci pokušavaju maknuti. Prisutni su kasnije izjavili za medije da je dječak odbijao prihvatiti činjenicu da mu je otac mrtav, te je inzistirao na tome da otac samo spava, te da će se probuditi i odvesti ga kući.

Dječak je s mrtvim ocem očito proboravio neko duže vrijeme, s obzirom da postoje dvije snimke, jedna snimljena danju a druga noću. Prema izjavi reportera, muškarčevo tijelo je bilo posljednje koje je uklonjeno s mjesta pogibije, a dječak je do samog kraja ostao uz očevo beživotno tijelo.

Naravno, ovo nije prva slična snimka ratnih strahota, snimalo se i užasnijih stvari. No, hajde da predvidimo kakav će epilog imati ovakva snimka i ovaj događaj.

Niti ova snimka niti dječak s nje sigurno neće biti tema udarnih termina mainstream medija na zapadu. Napirlitana TV voditeljica neće jecajućim glasom ustvrditi pred kamerama kako ne može gledati ovaj žalostan prizor. Novinari neće suočiti saudijsku vlast s ovim slikama i reći „Ovo je ratni zločin, gospodo!“, niti će Vijeće Sigurnosti UN-a osuditi kriminalni režim koji nekažnjeno ubija civile.

Da bi se to promijenilo, dječak i njegov otac trebali su bili žrtve bombardiranja u nekoj drugoj državi, negdje gdje bombe koje ubijaju civile nisu kupljene od SAD-a ili Velike Britanije. Negdje gdje zrakoplovi koji su napali proslavu vjenčanja ne pripadaju režimu koji je saveznik SAD-a.

Zapadni mediji imaju poprilično selektivan pristup prikazivanju žrtava, uključujući djecu koja pogibaju u vojnim napadima, prema njihovim mjerilima neki očito ne zaslužuju jednaku razinu simpatije i sažaljenja.