VIDEO: Izjave žrtava svjedoče da je sirijski kemijski napad izmišljen

Ruski mediji objavili su snimku razgovora s žrtvama navodnog kemijskog napada u Doumi, koje se nalaze na videu kojeg su snimile Bijele kacige, a isti je pobunjenicima i zapadnim silama poslužio kao „dokaz“ o kemijskom napadu.

Jedna od žrtava prikazanih u spornom videu, sirijski dječak Hassan Diab, zajedno sa svojim ocem prepričao je tijek događaja tog dana i zbivanja u bolnici koje je snimila kamera Bijelih kaciga.

Hassan se sa svojom majkom nalazio u obližnjoj zgradi kad su na ulici čuli glasne povike koji su pozivali svih da hitno dođu u bolnicu. Kad je Hassan ušao u objekt bolnice, nepoznati muškarci su ga primili i počeli polijevati vodom, zajedno s ostalim pacijentima.

Njegov otac nastavio je opis događaja. Nalazio se na poslu kad je čuo da se njegov sin nalazi u bolnici. Požurio je u bolnicu, te tamo našao svoju obitelj, živu i zdravu. Dodao je da se prethodno nalazio na ulici, te nije primijetio djelovanje nikakvog kemijskog oružja. Prema njegovim riječima, militanti su prisutnima dali kekse, rižu i ostalu hranu, te ih pustili kućama.

Nije bilo nikakvog kemijskog oružja. Pušio sam vani i nisam ništa osjetio. Ušao sam u bolnicu i našao svoju obitelj. Militanti su ima dali hranu zato što su sudjelovali u snimanju videa i nakon toga su svih pustili kućama.

Nedavno je objavljen i razgovor s liječnikom koji se nalazio u bolnici u vrijeme kad su Bijele kacige snimile svoj propagandni video. Liječnik je izjavio da u bolnicu tog dana nije pristigla ni jedna osoba sa simptomima povezanim s korištenjem kemijskog oružja, no da je bilo osoba s respiratornim problemima uslijed dima i prašine od eksplozija i granatiranja.

Bijele kacige su sirijska organizacija financirana od strane zapadnih zemalja, a koja je u više navrata bila povezivana sa snimanjem lažnih kemijskih napada i napada na civilne objekte, a također je surađivala s raznim militantnim i terorističkim skupinama u Siriji.

IZVORSputnik