VIDEO: Macron na skupu dobio šamar

Francuski predsjednik Emmanuel Macron dobio je šamar dok se približavao mnoštvu tijekom posjeta gradu na jugoistoku Francuske. Francuski su političari „incident“ naširoko osudili te su uslijedila dva uhićenja.

Macron je posjetio područje Drome na jugoistoku Francuske kad se dogodio incident. Predsjednik se sastajao s ugostiteljima i studentima kako bi razgovarali o oporavku nacije nakon pandemije Covid-19. U jednom trenutku on je odlučio pristupiti gomili promatrača u selu Tain-l’Hermitage.

Video koji kruži društvenim mrežama prikazuje Macrona kako pruža ruku gomili okupljenih koji stoje iza metalne pregrade. Ipak, jedan muškarac u maski i naočalama zatim ga iznenada uhvati za ruku prije nego što ga je očito ošamario i viknuo „Montjoie Saint Denis“ i „Dolje Macronizam“.

Predsjedničko osiguranje tada je ekspresno reagiralo i gurnulo čovjeka na zemlju dok su Macrona odveli. Elizejska palača potvrdila je da je to bio pokušaj „udaranja“ predsjednika, ali nije dala daljnje komentare.

Razlozi za incident nisu jasni, iako je slogan „Montjoie Saint Denis“ poznat kao francuski bojni poklič iz vremena kada je nacija bila monarhija. U današnje vrijeme to ostaje rojalistički slogan.

Dvoje ljudi uhićeno je nakon „napada“, prenose francuski mediji. Njihov identitet nije otkriven. Francuska politička klasa hitno je osudila incident.

Premijer Jean Castex označio je to uvredom „demokracije“. Zastupnici su također jednoglasno osudili incident i izrazili podršku Macronu.

Čak su i neki predsjednikovi politički protivnici izrazili solidarnost s njim. „Ako demokratska rasprava može biti gorka, ona ni na koji način ne može tolerirati fizičko nasilje”, rekla je Čelnica Nacionalnog skupa Marine Le Pen dodajući u objavi na Twitteru da „oštro osuđuje nepodnošljivu fizičku agresiju koja je imala za metu predsjednika Republike“.

Čelnik ljevičarske stranke Nepokorena Francuska, Jean-Luc Melenchon, također je rekao da je bio „solidaran“ s Macronom dok je napadača etiketirao kao pripadnika „rojalističke ekstremne desnice“.