VIDEO: Moderna „umjetnost“ – ispred slike Mona Lise pokazala vaginu

Morbidno privlačenje pažnje danas se zove „performans“, premda postoje ispravniji medicinski izrazi.

Deborah de Robertis, samoprozvana „umjetnička performerica“, pokazala je svoje genitalije ispred poznatog umjetničkog djela Leonarda Da Vincija, uzvikujući pritom „Mona Lisa, moja pič.., moje autorsko pravo.

De Robertis je zasluženo uhićena te je ostala u pritvoru dva dana, dok će suđenje za egzibicionizam i napad – ugrizla je jednog od zaštitara – biti održano 18. listopada.

Svoje „umjetničko“ djelo branila je riječima: „Nije cilj pokazati moje genitalije, već kopirati slavnu fotografiju Valie Export.

Naime, Export je bila „umjetnica“ iz 70-ih, poznata po sličnim performansima.

Moja poruka je propitkivanje položaja ženskih umjetnica u povijesti umjetnosti. Zato je nužno da svoje performanse izvedem u muzejima,“ pojasnila je De Robertis, dotaknuvši time srž čitavog performansa s pitanjem kakav je smisao izvođenja performansa čije djelo i bit nemaju nikakve veze.

Ovo nije prvi put da je De Robertis uhićena zbog egzibicionizma. U travnju ove godine, tijekom snimanja francuske nacionalne televizije France 2, izvela je identičan performans. Zaštitarima u Louvreu bilo je potrebno 30 sekundi da je sklone s „podija“.

De Robertis je inače uhićivana nekoliko puta zbog pokazivanja genitalija u javnosti. U veljači ove godine puštena je na slobodu nakon što je sudac izjavio da su slična djela u pariškim muzejima bila „umjetnički performansi.“

To u konačnici postavlja pitanje, mogu li i pedofili ili razni drugi poremećeni ljudi, koji javno pokažu svoje genitalije, tvrditi kako je riječ tek o „umjetničkom performansu“?