Sjevernoafrički imigrant prije napada sjedio je na stepenicama katedrale, što je izazvalo sumnju policajaca koji su mu se tada približili. Nakon što su to učinili, imigrant je potrčao do ulaza u katedralu i savladao zaštitara.

Prema izvještaju lista Il Giornale, imigrant je izvadio nož i uzeo zaštitara kao taoca, prisilivši ga da klekne.

Šest policajaca tada je opkolilo imigranta prije nego što su ga uhvatili i razoružali.

Snimke incidenta na društvenim mrežama objavila je predvodnica stranke Fratelli d’Italia (FdI) Giorgia Meloni. Prokomentirala je: „Imigrant s dozvolom boravka, unatoč povijesti počinjenih pljački. Ušao je u milansku katedralu i prislonio nož u vrat zaštitara.“

Što je još radio u Italiji i na slobodi? Dosta dobronamjernih politika: vrijeme je nulte tolerancije za one koji dođu u Italiju na počinjenje zločina“, izjavila je.

Zaštitar je zadobio lakše ozljede i odbio je bolničko liječenje. Talijanska policija i vojnici nakratko su opkolili cijeli trgu Piazza Duomo.

Prema navodima lista, istražitelji su isključili teroristički motiv. Međutim, tužiteljstvo u Milanu i Odjel za opće istrage i posebne operacije (DIGOS) još uvijek istražuju napad.

Anna Scavuzzo, zamjenica gradonačelnika Milana, sugerirala je da je napad motiviran imigrantovom težnjom da izbjegne sigurnosnu provjeru i pohvalila je policiju zbog njihove brze akcije.

Paolo Grimoldi, lokalni član stranke Lega, nazvao je Milano „gradom koji simbolizira degradaciju, grad u neredu u smislu javnog reda, svakodnevno s ubadanjima nožem i silovanjima“.