Na društvenim mrežama u Skandinaviji proširio se video isječak koji prikazuje takozvani „sigurnosni ples“. Riječ je o projektu financiranom novcem finskih poreznih obveznika u gradu Oulu, a koji je navodno trebao biti metoda za zaustavljanje silovatelja. Imbecilna ideja naišla je na salvu kritika.

Grad Oulu jedan je od poprišta nedavne serije uhićenja i optužbi za val silovanja koje su počinili imigranti. Među žrtvama je veliki broj maloljetnih djevojčica, od kojih su neke bile stare samo 10 godina. Jedna od njih je zbog teških psihičkih posljedica počinila i samoubojstvo.

Gradske vlasti nakon toga su odlučile postrožiti odnos prema imigrantima, no to je i dalje tipično mlitavo rješenje kvazi-demokratskog sustava.

Ono što je mnogo bizarnije jest da su gradske vlasti novcem poreznih obveznika financirale bizarni projekt nazvan „Projekt sigurni Oulu“ kojem je bio cilj spriječiti seksualno nasilje prema maloljetnicima u razdoblju kampanje od 2019. do 2021.

Kao dio projekta, skupina plaćenih aktera objavila je video na društvenoj platformi TikTok, prikazujući „sigurnosni ples“ pod geslom „Stani, ne diraj me ovdje, ovo je moje ne-ne područje“.

Jedna od bliskih poznavatelja situacije u Finskoj pod imenom „Tiina Wiik“, objasnila je da su porezni obveznici izdvojili čak 2.5 milijuna eura za ovaj projekt.

Premda cifra nije službeno potvrđena, teško je ne posumnjati u njenu istinitost, budući da je opće poznato da se razni slični beskorisni projekti diljem Europe financiraju s basnoslovnim ciframa.

Riječ je o „plesu“ koji je na identično imbecilan način promoviran nekoliko godina ranije od strane finskog medija Yle.