VIDEO: Što je to „govor mržnje“ i treba li ga braniti?

Ira Glasser, poznat kao dugogodišnji predsjednik udruženja za zaštitu građanskih sloboda American Civil Liberties Union (ACLU), gostovao je na podcastu The Joe Rogan Experience, gdje je sa svojeg stajališta borca za zaštitu ljudskih i građanskih prava objasnio zašto je zabrana takozvano „govora mržnje“, kao i „lažnog govora“ zapravo loša idea.

Kad ljudi kažu da žele zabraniti govor mržnje, oni zapravo žele zabraniti govor koji oni mrze. No, ako dopustite zabranu takozvanog govora mržnje, postavlja se pitanje tko je taj koji će odlučiti što je to govor mržnje.

Ako je vlast ta koja će odlučivati kakav govor će zabraniti, to neće biti govor kojeg vi mrzite, već govor kojeg oni mrze, koji njima smeta. Sve se na kraju svodi na pitanje tko će o tome odlučivati, a najčešće to niste vi.

Glasser je dodao da nitko zapravo ne može adekvatno definirati što je to govor mržnje.

Glasser se isto tako osvrnuo na pokušaje zabrane takozvanih lažnih, zavaravajućih izjava i lažnih vijesti, koje najčešće spadaju u domenu politike.

U svijetu politike, gotovo sve se može interpretirati kao istinito ili lažno, ovisno o tome tko je govornik i tko je slušatelj. Pogledajte samo što se dogodilo s našim izborima. 70 posto Republikanaca vjeruje da su izbori bili namješteni. Vi se sad možete svađati oko toga je li to istina ili nije, no želite li doista zabraniti izjave da su izbori namješteni?

Činjenica je da nikad ne možete vjerovati onima koji imaju vlast i moć da odlučuju o vašim građanskim slobodama. To vrijedi za slobodu govora kao i za ostale građanske slobode. Moć je prijetnja svakome, nisu to Republikanci ili Demokrati, i svatko tko ima moć prijetnja je građanskim pravima ako ne postoje mjere koje obuzdavaju njihovu moć, a jedna od tih mjera je prvi amandman našeg ustava.