Nedavna presuda protiv Monsanta kojom ta tvrtka mora platiti 289 milijuna dolara odštete zbog korištenja njenih proizvoda, nagnala je vijetnamsku vladu da zatraži kompenzaciju od iste tvrtke zbog posljedica koje su prouzročili bojni otrovi Monsantove proizvodnje, a koje je američka vojska koristila u Vijetnamskom ratu protiv Vijetkonga.

Ova presuda predstavlja pravni presedan koji pobija prošle tvrdnje da herbicidi koje su proizvodili Monsanto i druge kemijske tvrtke za ratne potrebe američke vojske nisu bili štetni“, izjavio je glasnogovornik vijetnamskog ministarstva vanjskih poslova, dodajući da je Vijetnam „pretrpio strašne posljedice zbog rata, naročito zbog trajnog i razarajućeg učinka toksičnih kemikalija, uključujući Agent Orange“.

[do_widget id=text-53]

Monsanto je uvijek inzistirao na tome da su kao tvrtka samo proizvodili spomenute kemikalije, te da su američka vlada i vojska odlučivale gdje će se i na koji način Agent Orange primjenjivati, te da je Monsanto bio samo jedna od devet tvrtki angažiranih od strane vlade u proizvodnji spomenutog herbicida.

Agent Orange je herbicid korišten od strane američke vojske tijekom Vijetnamskog rata, kojim su američke snage zaprašivale ruralne dijelove južnog Vijetnama s namjerom da ogole rasljinje i time Vijetkong ostave bez laganog izvora hrane i kamuflaže.

Ova kampanja zaprašivanja rezultirala je uništenjem prirodnog okoliša, kao i mnogobrojnim zdravstvenim posljedicama za vijetnamsko stanovništvo. Smatra se da je oko tri milijuna Vijetnamaca osjetilo posljedice zaprašivanja kemijskim otrovima.

IZVORSputnik