Vijetnamci su ponovno zatražili odštetu za žrtve Monsantovog bojnog otrova poznatijeg kao „Agent Orange“, inspirirani višemilijunskim presudama protiv Monsanta u Kaliforniji. Dotična tvrtka opskrbila je američku vojsku ovom kemikalijom tijekom rata u Vijetnamu.

Vijetnamska udruga žrtava Agenta Orangea (VAVA) napisala je pismo američkom sudu tražeći da se ponovno pokrene tužba protiv protiv američkih proizvođača kemikalija, uključujući Monsanto, piše RT. Prijašnju tužbu je 2004. odbacio Okružni sud u New Yorku tvrdeći zbog navodnog „nedostatka dokaza“ tvrdeći da „špricanje herbicidima .. nije predstavljalo ratni zločin prije 1975.

Navodeći dva nedavna sudska rješenja u San Franciscu, u kojima je Monsantov Roundup proglašen štetnim po zdravlje ljudi, a tvrtki je naloženo da plati milijune dolara, VAVA je ustvrdila da je vrijeme da Monsanto preuzme odgovornost zbog opskrbe američke vojske bojnim otrovom tijekom brutalne ratne agresije (1961. – 1971.) protiv vijetnamskih gerilskih boraca u kojima je korišteno oko 55 milijuna litara tog bojnog otrova.

Dioksin, agresivan toksični element „Agent Orangea“, povezan je s glavnim zdravstvenim problemima kao što su defekti novorođenčadi i raznii smrtonosni oblici raka. Naglašavajući da Vijetnam trenutno ima više od 4,8 milijuna žrtava „Agent Orangea“, pismo je tražilo pravdu za ljude s teškim deformitetima.

Gdje je pravda za vijetnamske žrtve koje svakodnevno uništavaju otrovne kemikalije?“ stoji u pismu.

Znanstveni dokazi, s ljudima kao živim dokazima te uništeni okoliš Vijetnama zbog ‘Agent Orangea’ koji je SAD koristio u besmislenom ratu od 1961. do 1971., još uvijek nisu uvjerljivi?“ navodi se u pismu.

Monsanto, kojeg je kupio njemački gigant Bayer AG u lipnju prošle godine, u prošlosti je tvrdio da je američka vojska odredila specifikacije za izradu „Agent Orangea“ i odlučila gdje i kako se koristi bojni otrov. Tvrtka također tvrdi da je ona bila samo jedan od mnogih suradnika američke vlade koji su proizvodili toksin.