Ako se korona virus nastaviti širiti Kinom aktualnim intenzitetom, analitičari predviđaju da bi milijuni Kineza mogli ostati bez posla, a dvije trećine malih tvrtki bi moglo biti zatvoreno.

Prema vijestima koje dolaze iz Kine, sve je više tvrtki koje su zatvorile svoja vrata, radnici ne dolaze na posao, a neki su već počeli dobivati i otkaze. Ono što je najgore, ne zna se do kad će takva situacija potrajati.

Procjenjuje se da trenutno sudbina gubitka posla prijeti 4 i pol milijuna građana. Sveučilište Peking u suradnji sa sveučilištem Tsinghua proveo je istraživanje nad 1.000 malih do srednjih tvrtki, koje je pokazalo da samo 34 posto tvrtki ima dovoljno prometa da ostanu otvoreni još mjesec dana, a još manji postotak, samo 18 posto u stanju je izdržati ovu situaciju još tri mjeseca. Ako se situacija ne promijeni, val zatvaranja tvrtki je neizbježan.

Prema riječima ekonomskih stručnjaka, ova epidemiološka kriza podsjeća na financijsku krizu iz 2008. godine kad je 20 milijuna Kineza trebalo ostati bez posla, pa je vlada u gospodarstvo upumpala 4 bilijuna yuana kako bi pokrenula gospodarstvo, ali je time i povećala dug.