Iako je Facebook namjeravao iduće godine predstaviti svoju kvazi-kriptovalutu zvanu Libra, financijski giganti prvotno uključeni u projekt naglo su izašli iz njega. Nedavno je to učinio PayPal, a sada su to učinili Visa, Mastercard te eBay.

U izjavama nakon njihove odluke, tvrtke su navele da su i dalje zainteresirane za Facebookovu kvazi-kriptovalutu kao siguran način digitalnog plaćanja, ali da su zasad odlučile usmjeriti svoje resurse na druge projekte.

Facebook je odbio komentirati izlazak kompanija, dok je Udruga Libra rekla da je usredotočena na „napredovanje i nastavak izgradnje snažne udruge“ poduzeća koja će prihvatiti valutu, javlja RT.

Taj potez uslijedio je samo tjedan dana nakon što je PayPal također objavio povlačenje iz Udruge Libra sa sjedištem u Ženevi, koja je zadužena za upravljanje globalnom valutom koju vodi Facebook. Mercadopago i PayU su jedine dvije tvrtke za plaćanje koje i dalje podupiru Facebookov digitalni novac.

Francuska i Njemačka prošlog su mjeseca izjavile da će pokušati spriječiti uvođenje Libre na europsko tržište tvrdeći da to predstavlja rizik za suverenitet država EU.