Više europskih zemalja zainteresirano za kupnju iranskih bespilotnih letjelica – tvrde Iranci

Foto: AFP / Atta Kenare

Nekoliko europskih država zatražilo je anonimnu kupnju iranskih bespilotnih letjelica, rekao je državnim medijima glasnogovornik Ministarstva obrane te zemlje. Ranije ovog tjedna, Iran je predstavio svoj najnoviji napadački dron domaće proizvodnje.

Brigadni general Reza Talaee Nik rekao je da Teheran šalje upite od mnogih potencijalnih kupaca, izvijestio je Tasnim News u subotu. General je rekao da je Iran voljan izvoziti svoje bespilotne letjelice (UAV), ali samo nakon procjene “političkih i sigurnosnih razloga” za svakog kupca i osiguravanja da se letjelica neće koristiti na neodgovarajući način.

Nik nije imenovao potencijalne kupce, no napomenuo je da je među njima niz zapadnih i europskih država.

Iranski program bespilotnih letjelica brzo je napredovao posljednjih godina, a iranska obrambena industrija predstavila je svoj najnoviji Mohajer-10 UAV na izložbi u Teheranu u utorak.

Prema iranskim medijima, Mohajer-10 može ostati u zraku 24 sata i letjeti na visini od sedam kilometara. Bespilotna letjelica može nositi teret oružja od 300 kilograma – tri puta više od prethodnog iranskog drona sličnog dizajna, Mohajer-6. Prema izvješćima, novi dron ima operativni radijus od 2.000 kilometara.

Bilo kakva odluka europskih država da kupe bespilotne letjelice iranske proizvodnje vjerojatno bi izazvala gnjev Washingtona, koji je opsežno sankcionirao teheransku bespilotnu industriju. Osim sankcioniranja proizvođača, SAD je nametnuo ekonomske kazne iranskim tvrtkama optuženim za tajnu nabavu komponenti bespilotnih letjelica, uključujući “motore europskog podrijetla”, navodi se u priopćenju američkog Ministarstva financija u ožujku.