Više od milijun Europljana traži zabranu Monsantovog pesticida

Aktivisti Greenpeace-a prezentirali su predstavnicima Europske Unije peticiju, koju je potpisalo 1,3 milijuna građana, pozivajući na zabranu korištenja Monsantovog pesticida glifosfata zbog straha da je taj herbicid kancerogen.

Europska Komisija u prosincu je prošle godine preporučila produženje dozvole za korištenje glifosfata kroz narednih deset godina. Međutim, ovaj tjedan je to isto tijelo EU predložilo produženje dozvole na razdoblje od pet do sedam godina dok se ne istraži moguća kancerogenost navedenog proizvoda. Istovremeno je Europski parlament, pomalo kontradiktorno, donio rezoluciju koja poziva na zabranu glifosfata do 2022. godine.

Navodi o kancerogenosti proizvoda potječu od izvješća Svjetske zdravstvene organizacije iz 2015. godine koja tvrdi da je glifosfat „vjerojatno kancerogen za ljude“.

Da bi kondradikcije bile potpunije, potrudile su se Europska agencija za ispravnost hrane i Europska agencija za kemikalije, koje su obje ustvrdile da je glifosfat siguran za ljude.

Europski parlament glasati će o tome treba li dozvolu produžiti ili ne. Većina parlamentaraca se slaže da bi dozvolu trebalo produžiti, ali na razdoblje od samo pet godina, pritom kritizirajući preporuku Europske Komisije, navodeći da „ne brine dovoljno o osiguranju zaštite ljudskog i životinjskog zdravlja, te zaštite okoliša“.

Iz Monsanta tvrde da glifosfat „zadovoljava sve kriterije potrebne za produženje dozvole i u skladu je s europskim zakonima i propisima“, te da je proces produženja dozvole „trenutno u službi populizma“.

Unatoč umirujućim riječima iz Monsanta, građani su i dalje zabrinuti zbog moguće štetnosti pesticida, posebno nakon što su u javnost izašle tvrdnje da je taj kemijski div manipulirao istraživanjima, te raznim beskrupuloznim metodama znanstvenike, medije i vlade vrbovao da odobre korištenje istog.